Ένταση κατά την απομάκρυνση προσφύγων έξω από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

27/12/2010 | 13:26 Τελευταία Ενημέρωση

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο Π. Ψυχικό, όταν δυνάμεις της αστυνομίας και συνεργεία του δήμου απομάκρυναν πρόσφυγες Ιρανούς, Αφγανούς και Παλαιστίνιους που είχαν στρατοπεδεύσει εδώ και τρεις μήνες, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, για την απομάκρυνση των προσφύγων είχε εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία, μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων ότι η περιοχή είχε γίνει εστία μόλυνσης, λόγω του ότι δεν υπήρχε καμία υποδομή για τις σωματικές ανάγκες των αλλοδαπών.

Παρουσία εισαγγελέα, οι αστυνομικές δυνάμεις με συνεργείο του δήμου απομάκρυναν από το σημείο τους πρόσφυγες, κάποιοι από τους οποίους έχουν ραμμένα τα στόματά τους και κάνουν απεργία πείνας για να τους δοθεί άσυλο. Οι συγκεκριμένοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο διεύθυνση αλλοδαπών.

Ωστόσο, κάποιοι αντέδρασαν στην ενέργεια της αστυνομίας σκαρφάλωσαν σε δέντρα στο πεζοδρόμιο, ενώ έκλεισαν για λίγη ώρα και τη λεωφόρο Κηφισίας.

Για περισσότερους από τρεις μήνες, περίπου 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν στήσει αντίσκηνα έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη λειτουργία των Επιτροπών Πολιτικού Ασύλου. Στόχος των επιτροπών είναι να αποσαφηνισθεί ποιοι δικαιούνται διεθνή προστασία και ποιοι όχι.

Περίπου 47.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο είναι υπό τακτοποίηση σε β’ βαθμό για περισσότερα από οκτώ χρόνια και περίπου 7.000 αιτήσεις σε α’ βαθμό. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα, που εκκρεμούσε από τις αρχές του 2010 αποτέλεσε νόμο του κράτους στις 22 Νοεμβρίου 2010. Η σύνθεση των Επιτροπών εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε είχε ετοιμασθεί το προεδρικό διάταγμα


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s