Παραβίαση της νομοθεσίας στην υπόθεση του θανατηφόρου ατυχήματος στο υπ. Εργασίας

tvxs

Παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στην υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας, καθώς υπήρχε «αδήλωτη σχέση εξηρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος», διαπιστώνει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Την υπόθεση είχαν φέρει στο φως καταγγελίες της Παναττικής Ένωσης ότι το θύμα εργαζόταν παράνομα ως καθαριστής. Το απόγευμα της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Κοραή 4.

Ο 44χρονος Αιγύπτιος Emad Aziz, έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, πέφτοντας από τον 3ο όροφο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων την ώρα που καθάριζε τα τζάμια. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα και από τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, προκύπτει ότι «ο θανών, κατά τη διάρκεια καθαρισμού υαλοπινάκων και λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για εργασία σε ύψος και συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, έπεσε από τον 3ο όροφο όπου εργαζόταν στο ισόγειο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Η έρευνα συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωσή της θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αναφέρει, επίσης, πως κατά τη διερεύνηση του θέματος προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα ευρεθέντα στοιχεία, από τα δελτία ελέγχου και τις επισήμως καταγραφείσες δηλώσεις των εκπροσώπων της εταιρείαςσημειώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ειδικότερα για τον άτυχο εργαζόμενο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία,υπήρχε αδήλωτη σχέση εξηρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος. Στην εταιρεία έχει δοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία για υποβολή εγγράφων εξηγήσεων. Μετά την πλήρη αποσαφήνιση όλων των σχετικών σημείων θα κινηθεί η νόμιμη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και από πλευράς Κοινωνικής Επιθεώρησης.

«Εν αναμονή των τελικών πορισμάτων των επιθεωρητών, η Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει αν πληρούνται οι όροι για άμεση εφαρμογή της νεοείσακτης διατάξεως της παρ. 6 του άρθρ. 68 του ν. 3866/2010, με την οποία προβλέπεται στις συμβάσεις εργολαβιών ΕΠΑ, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, η ΠΕΚΟΠ έχει καλέσει σεσυγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων στην Κοραή 4.

Νωρίτερα, για την υπόθεση κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι βουλευτές ζητούν συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας να διευκρινίσει εάν η απασχόληση του εργαζόμενου προβλεπόταν από το περιεχόμενο της σύμβαση, καθώς και να αποσαφηνίσει με ποια μορφή εργασιακής σχέσης απασχολείτο ο εργαζόμενος στην επιχείρηση. Εισηγούνται τέλος προς το υπουργείο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου.

Από πλευράς ΝΔ, ο αρμόδιος τομεάρχης Ιωάννης Βρούτσης δήλωσε πως «Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, στο επί της οδού Κοραή κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας».

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s