Έφυγε από τη ζωή η αντιστασιακή μαχήτρια Μαρία Μπέικου

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή, χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η Μαρία Μπέικου, αντιστασιακή μαχήτρια και επί 25 χρόνια φωνή του ραδιοφωνικού «Εδώ Μόσχα».

Η Μαρία Φέρλα γεννήθηκε το 1925, στην Ιστιαία της Εύβοιας. Σε ηλικία 17 ετών μπαίνει στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών. Πολιτικός καθοδηγητής της ομάδας της στην ΕΠΟΝ είναι ο δημοσιογράφος Γεωργούλας Μπέικος, με τον οποίο παντρέυεται μετά την απελευθέρωση. Κατά τον Εμφύλιο πόλεμο αναγκάζεται να καταφύγει στη Σοβιετική Ένωση όπου παραμένει χωρίς ιθαγένεια για 25 χρόνια.

Το 1952 επιλέγεται για τη θέση της εκφωνήτριας στον ελληνόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, Εδώ Μόσχα, και τον επόμενο χρόνο ξεκινάει τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου, με καθηγητή τον Μιχαήλ Ρομμ. Στο ίδιο τμήμα μαθητής είναι και ο Αντρέι Ταρκόφσκι με τον οποίο και την μετέπειτα σύζυγό του Ίρμα Ράους, αναπτύσσουν βαθιά φιλία.

Επιστρέφει στην Ελλάδα από τη Σοβιετική Ένωση το 1975 και εργάζεται στις διαπραγματεύσεις για τις μετακλήσεις μεγάλων σοβιετικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Εργάστηκε επίσης στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, στην εφημερίδα «Έθνος» κ.α.

Από το 2010 και έως μέχρι και την περασμένη Κυριακή, η κυρία Μαρία Μπέικου συμμετείχε στην παράσταση «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου, στην οποία ερμήνευε το ρόλο της κατηγόρου.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Δείτε την συνέντευξη της κ. Μαρίας Μπέικου στο tvxs:
Μαρία Μπέικου, ζωή σαν μυθιστόρημα

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s