Η κόρη του Γιούρι Γκαγκάριν μιλά για τον πρώτο κοσμοναύτη στον πλανήτη

11:54 – Τρί 12/04/2011, tvxsteam

Ο κόσμος γιορτάζει σήμερα την 50ή επέτειο του πρώτου ταξιδιού του ανθρώπου στο διάστημα το οποίο πραγματοποίησε το 1961 ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν. Με την ευκαιρία, η κόρη του Έλενα Γκαγκάρινα παραχώρησε μια συνεντευξη στην οποία αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας του.

Ο Γκαγκάριν μπορεί για όλο τον κόσμο να είναι ο ήρωας του διαστήματος, για την οικογένειά του όμως ήταν επίσης μια τρυφερή ψυχή που λάτρευε την ποίηση, τον Pushkin και τον Antoine de Saint-Exupéry. Αυτή η εικόνα του Γκαγκάριν προκύπτει απο τη συνέντευξη της μεγαλύτερης κόρης του, Έλενα Γκαγκάρινα, που πήρε η Andrea Rose και poy αποτελεί μέρος ενός ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί στο BBC radio 4.

«Γνώριζε πολύ καλά το έργο του Pushkin, του Tvardovsky και του Ivakovsky – ποίηση που σχετιζόταν με τον πόλεμο. Του άρεσε πολύ η λογοτεχνία, διάβαζε επίσης συγγραφείς όπως ο Lermontov και ο Saint-Exupéry. Του άρεσε να μας διαβάζει δυνατά και παρόλο που δεν καταλαβαίναμε, ως παιδιά, αυτός συνέχιζε να μας διαβάζει» λέει η κόρη του.

Είναι φανερό οτι ο Γκαγκάριν γνώριζε πόσο επικίνδυνο μπορεί να γινόταν το «διάσημο» ταξίδι του κι αυτό που σκεφτόταν ήταν η οικογένεια που θ’ άφηνε πίσω. «Έγραψε μια επιστολή για τη μητέρα μου, λέγοντας ότι ήταν πιθανό να μην επιστρέψει γιατί η πτήση ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, και ότι δεν ήθελε να μείνει μόνη της σ’αυτή την περίπτωση». Τελικά δεν της έδωσε ποτέ ο ίδιος το γράμμα το οποίο βρήκε τυχαία εκείνη στα πράγματά του.

Όταν επέστρεψε από το ιστορικό ταξίδι με το Vostok 1 είχε πλέον αποκτήσει παγκόσμια φήμη και πραγματοποιησε συναντήσεις με προσωπικότητες απο τη βασίλισσα ως το Φιντέλ Κάστρο. «Μίλησε τόσο πολύ και με τόσους πολλούς ανθρώπους για το ταξίδι του, που μου φάνηκε ότι είχε μάλλον βαρεθεί να μιλάει γι’ αυτό», θυμάται η Έλενα.

Ο Γκαγκάριν εκτός από ένας τολμηρός κοσμοναύτης ήταν επίσης ένας ευαίσθητος άνθρωπος ανεξίτηλα σημαδεμένος απο την ναζιστική κατοχή του χωριού του που ανάγκασε την οικογένειά του να ζεί για τρία χρόνια σε μια πιρόγα στον κήπο.

Το αγαπημένο έργο όμως του λάτρη της λογοτεχνίας και τη ιστορίας Γιούρι Γκαγκάριν δεν ήταν «Ο μικρός πρίγκηπας» αλλα ένα προφητικό για το τέλος του έργο, «Night Flight», ένα μυθιστόρημα για μια καταδικασμένη αεροπορική αποστολή σαν τη μοιραία πτήση που του στοίχησε τη ζωή στα 34 χρόνια του, εφτά χρόνια μετά το κοσμοϊστορικό ταξίδι του στο διάστημα.

Η κόρη του δήλωσε στην συνέντευξη πως «Όλη του η ζωή ήταν συνδεδεμένη με την εξερεύνηση του διαστήματος, ήταν ο πρώτος κοσμοναύτης για ‘μένα».

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s