ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Παρασκευή, 15 Απρ. 2011, 14:55
Σημαντική εξέλιξη θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το νομοσχέδιο αναφέρεται «Στα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Δικαιώματα των Ζώων κατέθεσε σήμερα στη δημόσια διαβούλευση σειρά παρατηρήσεων.Η αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων στη χώρα μας έχει κατά καιρούς προβληματίσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και πολυάριθμους πολίτες. Οι μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις για την προστασία των ζώων συντροφιάς δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν ή να μετριάσουν τον υπερβολικό αριθμό κακοποιήσεων και την εγκατάλειψη αμέτρητων ζώων στη χώρα μας. Σε γενικές γραμμές, οι νέες διατάξεις για αύξηση των ποινών και προστίμων, ηλεκτρονική σήμανση για τα αδέσποτα ζώα, μεγαλύτερη ευθύνη των δήμων, καταγραφή των ζώων, πολλές από τις οποίες είχαν ήδη συμπεριληφθεί στον Ν. 3170/2003, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη μέχρι τώρα κατάσταση.

Επισημαίνουμε όμως την ανάγκη για σημαντικές βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις.  Συγκεκριμένα:

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει πιο σαφές σε αρκετά σημεία καθότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρερμηνείας και ιδιαίτερα μη εφαρμογής. Είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί ελέγχου σε επίπεδο Δήμων, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή των διατάξεων.

Η ανάγκη ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι μεγάλη αλλά στο νομοσχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή, όπως και στην εκπαίδευση και πρόληψη.

Θετικό βήμα θεωρούμε την απαγόρευση της χρήσης ζώων σε τσίρκο και άλλες συναφείς επιχειρήσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν εξαρχής υποστηρίξει την απαγόρευση των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας και είχαν συμμετάσχει μαζί με φιλοζωικές οργανώσεις στην εκστρατεία ενάντια στη χρήση ζώων στα τσίρκο. Επιπλέον, υποστήριξαν την απαγόρευση της έκθεσης ζώων για κερδοσκοπικούς λόγους. Επισημαίνουμε ότι η σχετική διάταξη θα πρέπει να απαγορεύει την είσοδο τσίρκο με ζώα στη χώρα, διαφορετικά θα καταστεί αδύνατη η εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης χρήσης ζώων σε τσίρκο και άλλες συναφείς επιχειρήσεις. Εάν επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρησιμοποιούνται παράνομα για φωτογραφήσεις, κ.α. και θα είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, θα πρέπει να απαγορευτεί ρητά η οποιαδήποτε έκθεση ζώων από επιχειρήσεις καθότι αυτό γίνεται για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Στο θέμα των αδεσπότων εκφράζουμε την ανησυχία ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές καθότι ο μεγάλος αριθμός των ζώων που εγκαταλείπονται, προέρχεται από το ισχύον εμπόριο ζώων συντροφιάς μέσω καταστημάτων και ιδιωτών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ζητήσει την απαγόρευση έκθεσης και πώλησης ζώων η οποία θα πρέπει να γίνεται όχι μέσω καταστημάτων αλλά μόνο μέσω πιστοποιημένων εκτροφέων.

Άλλες διατάξεις σχετικά με την επανένταξη των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον δημιουργούν ερωτήματα καθώς απαγορεύεται η επανατοποθέτησή τους στις περισσότερους ελεύθερους χώρους των πόλεων, ενώ στις εκτός πόλεων περιοχές είναι φυσικά αδύνατη η επιβίωσή τους όταν δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και τροφή.

Η εφαρμογή, ευθύνη και επίβλεψη του όλου εγχειρήματος έγκειται στους δήμους, γεγονός το οποίο επίσης δημιουργεί ερωτήματα καθότι οι περικοπές στις δαπάνες των δήμων έχουν μειώσει τους διαθέσιμους πόρους για προγράμματα σχετικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Το νέο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στον περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεων των δεσποζόμενων ζώων. Οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις συμβάλλουν μέγιστα στη δημιουργία αδέσποτων. Δεν υπάρχει αναφορά στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις στειρώσεις των δεσποζόμενων ζώων και στα θετικά αποτελέσματα που θα έχει αυτό στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων.

Η ηλεκτρονική σήμανση είναι απαραίτητη και δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν οι ποιμενικοί σκύλοι. Επίσης, θα πρέπει να απαγορεύεται οποιαδήποτε υιοθεσία ζώων ακόμη και από αγγελίες, αν τα ζώα δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Το κόστος σήμανσης θα πρέπει να μειωθεί για να γίνει πιο προσιτό, ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε.

Η δημιουργία κινητών κτηνιατρικών μονάδων από τους δήμους είναι απαραίτητη.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ γατών και σκύλων και υπόλοιπων ζώων συντροφιάς, με ξεχωριστές ρυθμίσεις και προβλέψεις ανά είδος, αλλιώς θα υπάρξουν προβλήματα.

Η ρύθμιση περί «επικίνδυνων ζώων» πρέπει να προβλέπει λεπτομερή μηχανισμό τεκμηρίωσης με αποδεικτικά στοιχεία και να αφορά συμπεριφορά κατ’ εξακολούθηση.

Η σίτιση αδέσποτων πρέπει να αναφέρεται ρητά ως σχετική με την ευζωία των ζώων, καθώς αποτελεί τυπική ζωοφιλική πρακτική.

Η αναφορά σε δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που προωθούν τη βία στα ζώα είναι απαραίτητη. Αυστηρές ποινές θα πρέπει να επιβάλλονται, και να ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές.

Επιβάλλεται, τέλος, να απαγορευθούν ρητώς «παραδοσιακές» πρακτικές στην ύπαιθρο όπου κτηνοτρόφοι δένουν μονίμως σκυλιά σε ερημικά σημεία.

Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s