«Πάντρεμα» πολιτιστικών εκδηλώσεων από διάφορες χώρες

«Πάντρεμα» πολιτιστικών εκδηλώσεων από διάφορες χώρες

Κοινότητες μεταναστών από τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, τις Φιλιππίνες, την Τανζανία και αλλού παρουσίασαν χορούς, τραγούδια αλλά και εδέσματα από τις χώρες τους

Συζητήσεις και ενημερωτικό υλικό στα περίπτερα των μεταναστών
Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Παρασκευή στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, η πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και ξένους εργαζόμενους, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής τουΚΚΕ. Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου που άκουσε προσεκτικά την ΓΓ της ΚΕτου ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, στην ομιλία της να αναπτύσσει την μεταναστευτική πολιτική του Κόμματος, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, καλώντας σε αγώνα αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό, κόντρα στον ευρωμονόδρομο και τις δυνάμεις που τον υποστηρίζουν.

Ο χώρος των πολλών, παράλληλων, πολύμορφων εκδηλώσεων, οργανωμένος, σημαιοστολισμένος, με τις εξέδρες και τα καθίσματα, τα πλακάτ, τα υπαίθρια μπαρ για τα αναγκαία, τα περίπτερα, τα συστήματα ήχου και φωτισμού, ξεκίνησε να στήνεται από τα αξημέρωτα της Παρασκευής, μια κυριολεκτικά τιτάνια προσπάθεια που έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες υπό θερμοκρασίες καύσωνα, με τις άοκνες προσπάθειες δεκάδων κομμουνιστών. Χώρια το ξεστήσιμο που ακολούθησε αργά το βράδυ.

Δέσποζαν πανό με συνθήματα όπως «Για να σωθεί ο λαός, ανυπακοή αντεπίθεση, ΚΚΕ», «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος», «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, με το ΚΚΕ για την ανατροπή».

Δημιουργίες στον παιδότοπο

Ετοιμος όπως ήταν από νωρίς ξεκίνησε να δέχεται εκατοντάδες λαού, Ελληνες και μετανάστες, ιδιαίτερα νεολαίους, από το απομεσήμερο ακόμα, στο λιοπύρι, δείγμα κι αυτό της ανάγκης του κόσμου να συζητήσει, να ενημερωθεί. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του Κόμματος, όπως και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι απόλαυσαν και ένα πλούσιο πρόγραμμα στο πολιτιστικό κομμάτι της εκδήλωσης. Στήθηκε γνήσιο λαϊκό γλέντι που κράτησε ως αργά το βράδυ.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια και εντυπωσιακοί χοροί από την κοινότητα Γεωργιανών μεταναστών «Ο Καύκασος». «Είναι χαρά και τιμή μας που ερχόμαστε και φέτος, για άλλη μια χρονιά, στην εκδήλωσή σας», είπαν από μικροφώνου οι εκπρόσωποι των Γωργιανών, δίνοντας και μια σειρά πληροφορίες για τους χορούς, τα τραγούδια, τα μουσικά τους όργανα. Ακολούθησαν πολυφωνικά τραγούδια από τον Ελληνοβουλγαρικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο με τον γνώριμο ηχόχρωμα, τις παραδοσικαές πολύχρωμες φορεσιές της βαλκανικής χερσονήσου. Την βραδιά έκλεισε συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» παίζοντας τραγούδια βγαλμένα από τον μόχθο, τις αγωνίες, τα όνειρα και τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Παραδοσιακοί χοροί από τη Γεωργία

Πρόβλεψη υπήρχε και για τους μικρούς φίλους που ήρθαν, στην ξεχωριστή εξέδρα του παιδότοπου. Σε ειδικά διαμορφωμένη γωνιά του πάρκου, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη παιδαγωγών, επιδόθηκαν σε ζωγραφιές και χειροτεχνίες, άκουσαν παιδικά τραγούδια και παραμύθια.

Λίγο αργότερα στην εξέδρα τους παρουσιάστηκε το κουκλοθέατρο της Ιρίνας Μπόικο «Το παντζαράκι». Ακολούθησαν μουσικοθεατρική παράσταση από τα παιδιά της κοινότητας Φιλιπινέζων μεταναστών «Cassapi», όπως και μουσικοθεατρική παράσταση από παιδιά μεταναστών από την Τανζανία, η καθεμιά με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσαν περίπτερα μεταναστευτικών κοινοτήτων από Κένυα,ΚαμερούνΣιέρα ΛεόνεΝιγηρίαΤανζανία,ΚογκόΜαγαδασκάρηΠαλαιστίνη,Μπαγκλαντές κ.ά. Εστησαν τους πάγκους τους, διένειμαν έντυπά τους και προϊόντα, μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά από τις πατρίδες τους.

Εξάλλου, λειτούργησαν και περίπτερα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» (με τους νομικούς της παρείχε νομική βοήθεια σε μετανάστες), των συνδικάτων Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού – Τουρισμού, ΚΙΔΕ, Καθαριστριών, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Συνδέσμου Ιιδιωτικών Υπαλλήλων, των ΕΕΔΥΕ – ΠΕΔΥΕ – ΕΕΔΑ, Λαϊκών Επιτροπών και του Στεκιού Ερηγαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης. Τέλος, λειτούργησε και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Θ. Μπ.

    

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s