«Για τον Λούκο ρε γαμώτο»

22 Αυγούστου 2012

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος καταδικάζει με επιστολή προς τον πρωθυπουργό την ενδεχόμενη αντικατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Την διάχυτη φήμη ότι «θα αντικαταστήσουν τον Λούκο» έρχονται να προλάβουν άνθρωποι του πολιτισμού και του θεάτρου, οι οποίοι συνυπογράφουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας έμπρακτη απάντηση, ανανεώνοντας την θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
«Ένα από τα στραβά που μας έφεραν ως εδώ είναι και η ‘εθνική κατάρα’ να  καθαιρούνται από τις θέσεις τους επιτυχημένοι  άνθρωποι. Είναι γνωστό πόσοι   άξιοι  εγκατέλειψαν τη χώρα διωγμένοι από την έλλειψη αναγνώρισης του έργου τους» τονίζουν στην επιστολή τους άνθρωποι όπως ο Λευτέρης Βογιατζής και η Ξένια Καλογεροπούλου.
«Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποφέρουμε  από την έλλειψη χρημάτων έχουμε όσο ποτέ ανάγκη, σαν αντιστάθμισμα, να βλέπουμε την Πολιτεία  να προσφέρει, τουλάχιστον,  ηθική αναγνώριση σε όσους την αξίζουν» καταλήγουν. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή και τα ονόματα όσων την υπογράφουν. Η επιστολή είναι ανοιχτή στο αναγνωστικό κοινό το οποίο μπορεί να δηλώσει την συμπαράστασή του, στέλνοντας το όνομα και ( προαιρετικά) την ιδιότητά του (μπορεί να βάλει απλώς, θεατής), στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: supportathensfestival@hotmail.gr

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σα να μην έφταναν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, οι δυσβάσταχτες θυσίες που ενσκήπτουν επί δικαίους και αδίκους, ο πόνος για τον ξεπεσμό της χώρας και  η αγωνιώδης, ατέρμονη κατάσταση αναμονής μιας επικείμενης  κατάρρευσης  που όλο αναβάλλεται, έπεσε επιπλέον σαν βόμβα η φήμη (ελπίζουμε), ότι η πολύπαθη πόλη των Αθηνών θα στερηθεί την  ευεργετική αύρα που πνέει κάθε καλοκαίρι από το Ελληνικού Φεστιβάλ,  από τότε που  την ευθύνη  έχει ο σημερινός   πρόεδρός του.
«Θα αντικαταστήσουν τον Λούκο» λέει η φήμη. Μα γιατί;  Η απορία  εύλογη. Διότι:
Είναι πασίγνωστο  πως χάρη στον Γιώργο Λούκο,  έμπειρο στη  διεύθυνση μεγάλων φεστιβάλ, με γνώση του χώρου, με  διεθνείς γνωριμίες και  ισχυρή  προσωπικότητα,   η  μικρή  μας χώρα απέκτησε ένα “μεγάλο” φεστιβάλ  γνωστό πλέον διεθνώς στους πιο αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς θεσμούς,  σε διεθνούς φήμης καλλιτέχνες  και τον σοβαρό ξένο Tύπο!
Είναι  πασίγνωστο ότι επί των ημερών του το, επί χρόνια παρηκμασμένο, Φεστιβάλ Αθηνών απέκτησε  φυσιογνωμία, όραμα και ζωή,  αύξησε  το κοινό _με όλους τους χώρους του  ασφυχτικά γεμάτους, αλλά  επί πλέον διαμόρφωσε ένα  άλλο,  πολυσυλλεκτικό κοινό με τους νέους να κυριαρχούν σε εντυπωσιακά ποσοστά!
Είναι πασίγνωστο ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, για πρώτη φορά, σε τέτοιο βαθμό και για όλα τα είδη της τέχνης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει την εμπειρία του με ορισμένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα των άξιων συναδέλφων του διεθνώς, προνόμιο που πριν ανήκε  σε όσους, λίγους, μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό γι’ αυτόν τον σκοπό.
Είναι πασίγνωστο πως ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτήν την έκταση με έναν καλλιτεχνικό θεσμό της χώρας, προβάλλοντάς την με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα σε αρνητικούς γι αυτήν καιρούς.
Είναι επίσης γνωστό  ότι χάρη στο φεστιβάλ, έλληνες καλλιτέχνες ανοίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία έξω από τα σύνορα της χώρας, δημιουργώντας θετική εικόνα για την πατρίδα τους.
Είναι τέλος κοινό “μυστικό” πως  πολλοί  είναι οι νέοι που  όλον τον χρόνο  συγκεντρώνουν χρήματα “για να έχουν το καλοκαίρι για το φεστιβάλ” και πολλοί που ρυθμίζουν τον χρόνο των διακοπών τους “ανάλογα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ”.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ένα από τα στραβά που μας έφεραν ως εδώ είναι και η “εθνική κατάρα” να  καθαιρούνται από τις θέσεις τους επιτυχημένοι  άνθρωποι _είναι γνωστό πόσοι άξιοι  εγκατέλειψαν τη χώρα διωγμένοι από την έλλειψη αναγνώρισης του έργου τους.
Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποφέρουμε  από την έλλειψη χρημάτων έχουμε όσο ποτέ ανάγκη, σαν αντιστάθμισμα, να βλέπουμε την Πολιτεία  να προσφέρει, τουλάχιστον,  ηθική αναγνώριση σε όσους την αξίζουν.
Kύριε   Πρωθυπουργέ,
Ως υπουργός  δεν είχατε εκφράσει διαφωνία με τις  τολμηρές, υπερκομματικές  επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού. Θα επιτρέψετε, ως Πρωθυπουργός να ανατραπούν;  Γνωρίζουμε την κρισιμότητα αυτών ιδιαίτερα των ημερών. Θα μας κάνετε, παρόλα αυτά  την τιμή να μας απαντήσετε έμπρακτα, σας παρακαλούμε, ότι είναι  φήμη το “θα αντικαταστήσουν τον Λούκο”, ανανεώνοντας τη θητεία του;

Μεταξύ άλλων την επιστολή υπογράφουν οι Λευτέρης Βογιατζής, Ξένια Καλογεροπούλου, Νόνικα Γαληνέα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος,
Σταμάτης Φασουλής, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ρούλα Πατεράκη, Σταμάτης  Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Μαρία Φαραντούρη,
Γιάννης Αγγελάκας, Ρένη Πιττακή, Καρυοφιλιά Καραμπέτη κ.ά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s