Κοινωνικός φιλελευθερισμός ή κοινωνική δικαιοσύνη;Ελευθερία, ισότητα, αυτονομία, αλληλεγγύη, σήμερα.

AΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΠΑΝΕΠ. ΑΘΗΝΩΝ)

Παρασκευή 12 Oκτωβρίου (15.30-21.00) Σάββατο 13 Οκτωβρίου (11.00-15.00)

Οργάνωση: «Αναγνώσεις» και «Ενθέματα» της Αυγής, Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», RedNotebook

Ομιλητές: Στέφανος Δημητρίου, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Νικόλας Σεβαστάκης, Μανόλης Αγγελίδης,Αλίκη Λαβράνου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Κώστας Σταμάτης, Χρήστος Παπαστυλιανός, Στέργιος Μήτας, Πέτρος-Ιωσήφ Στανγκανέλλης, Γιώργος Μερτίκας, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Κώστας Δουζίνας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ανδρέας Καρίτζης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης.

 

Διημερίδα με τίτλο «Κοινωνικός φιλελευθερισμός ή κοινωνική δικαιοσύνη; Ελευθερία, ισότητα, αυτονομία, αλληλεγγύη, σήμερα» οργανώνουν οι «Αναγνώσεις» και τα «Ενθέματα» της Αυγής, το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και το RedNotebook την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια).

Στόχος του διημέρου είναι να διερευνήσει τα χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό», ο οποίος –και επισήμως, πλέον– αποτελεί την ιδεολογική ταυτότητα του μεγαλύτερου τμήματος της σύγχρονης συντηρητικής παράταξης. Ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» συστήνεται ως εκφραστής των αξιών της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Αυτές, όμως, είναι αξίες οι οποίες εμπεριέχονται στην έννοια «κοινωνική δικαιοσύνη» και, μάλιστα, προϋποτίθενται για τον ορισμό της. Μπορεί, λοιπόν, ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» να εκφράσει το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από τη συνάφεια ελευθερίας και αλληλεγγύης;   Ποια μπορεί και ποια πρέπει να είναι η απάντηση σε αυτή την πρόκληση από τη μεριά της Αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού; Ποια σημασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας προϋποθέτει ο τελευταίος; Αυτά τα ερωτήματα αποτελούν τους άξονες που θα κινηθούν οι  εργασίες του διημέρου.

 

Το πρόγραμμα, αναλυτικά, στo συνημμένο.

Επίσης στο http://wp.me/pT5Wh-2ss και στο

και http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7939.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s