Είναι κάτι μαθητές που δεν μπορούν να δώσουν Πανελλήνιες και για “άλλους λόγους” παρά το ότι γεννήθηκαν εδώ, έτσι;

Αλλοδαποί μαθητές/-τριες χωρίς άδεια παραμονής αποκλείονται από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

από Αντρέας 4:14, Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η έγνοια της κυβέρνησης για τους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις!!!

Οι αλλοδαποί μαθητές και μαθήτριες  χωρίς άδεια παραμονής αποκλείονται από τις Πανελλαδικές εξετάσεις και δεν έχουν πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης δεν παίρνουν απολυτήριο μέχρι να προσκομίσουν την άδεια παραμονής. Αυτό ισχύει και για όσα αλλοδαπά παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο.

Με το δεδομένο του υψηλού ποσοστού ανεργίας πολλοί αλλοδαποί γονείς έχουν χάσει την άδεια παραμονής που τους είχε πιθανόν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και τα παιδιά τους στερούνται του δικαιώματος λήψης του απολυτηρίου και συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Μαθητές και μαθήτριες χωρίς καθόλου άδεια παραμονής  δεν έχουν κανένα δικαίωμα φοίτησης σε σχολείο μόλις ενηλικιωθούν.

Η σχετική διάταξη από το 2010 ορίζει:

“Ο υποψήφιος κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών του πρέπει να έχει μαζί του το διαβατήριο (VISA) ή την άδεια παραμονής, ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη παρουσία του στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που τα δικαιολογητικά δεν κατατίθενται από τον ίδιο τον υποψήφιο, υποβάλλεται από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος βρίσκεται στο εξωτερικό. Όταν ο υποψήφιος είναι στην Ελλάδα και τα δικαιολογητικά του υποβάλλονται με εξουσιοδότηση, κατατίθεται και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου (VISA) ή της άδειας παραμονής για τη νόμιμη παρουσία του υποψηφίου στην Ελλάδα.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s