ΈΝΑ ΚΡΑΝΊΟ ΑΡΚΕΊ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΆΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ!!!

ΔΕΥΤΈΡΑ, 20 ΜΑΪ́ΟΥ 20

Έθνος Σεπτέμβριος του 2009… ένα κρανίο μπορεί να αλλάξει την ιστορία!!! Συγκεκριμένα…
800.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε ο «πρόγονος» του Χόμο ερέκτους άφησε την Αφρική και μετανάστευσε στην Ευρασία. Τα λείψανα που βρέθηκαν στη Γεωργία είναι τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί εκτός της Μαύρης Ηπείρου.

Πέντε κρανία, μία γνάθος, θραύσματα οστών, εργαλεία και λείψανα ζώων και φυτών βρέθηκαν στη Γεωργία. Χρονολογούνται πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια…

Ενα κρανίο ξαναγράφει την Ιστορία του ανθρώπου. Η συνηθισμένη θεωρία για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και πόσο νωρίς εκείνος αποίκισε τον κόσμο έχει ήδη κλονιστεί από μία σειρά εκπληκτικών παλαιοντολογικών ευρημάτων, που υποδεικνύουν ότι η Αφρική δεν ήταν το μοναδικό λίκνο του ανθρώπινου είδους. Επιστήμονες ανακάλυψαν πέντε αρχαία ανθρώπινα κρανία σε αρχαιολογική ανασκαφή δύο ώρες από την πόλη της Γεωργίας Τμπιλίσι, γεγονός που προσθέτει ένα ευρασιατικό κεφάλαιο στη μακρόχρονη Ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου.

Image

Τα κρανία, μία γνάθος (που βρέθηκε απομακρυσμένη) και μερικά θραύσματα από οστέινα μέλη των άκρων υποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι μετανάστευσαν από την Αφρική 800.000 χρόνια νωρίτερα απ ό,τι μέχρι τώρα νομίζαμε. Φαίνεται πως έκαναν μία ανάπαυλα στην περιοχή της Ευρασίας πριν μετακινηθούν ξανά στην Αφρική για να συνεχίσουν την Ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα απολιθωμένα ευρήματα του μεσαιωνικού χωριού Ντμανίσι, στους πρόποδες του Καυκάσου, χρονολογούνται περίπου πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια και αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα παλιότερα ανθρώπινα λείψανα που έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Αφρικής.

Αυτό που ενθουσίασε τους ερευνητές είναι η ανακάλυψη ότι αυτοί οι πρώιμοι άνθρωποι μοιάζουν πολύ πιο πρωτόγονοι στην όψη από τον Χόμο ερέκτους, που έως τώρα θεωρούνταν το πρώτο ανθρώπινο είδος που μετανάστευσε από την Αφρική πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια.
Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι πρόγονοί μας έφυγαν από την Αφρική προς την Ευρασία πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια

Οι άνθρωποι του Ντμανίσι είχαν εγκεφάλους που ήταν κατά περίπου 40% μικρότεροι από αυτόν του Χόμο ερέκτους και είχαν συγκριτικά αρκετά πιο κοντούς σκελετούς (είχαν ύψος περίπου 1,44 με 1,5 μέτρο), σύμφωνα με τον καθηγητή Ντ. Λορντκιπάνιτζε, γενικό διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας.

«Πάντως όλα τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας ήταν πιο πρωτόγονοι απ ό,τι πιστεύαμε. Δεν νομίζω ότι είμαστε τόσο τυχεροί ώστε να βρήκαμε τους πρώτους ταξιδιώτες έξω από την Αφρική. Αλλά η Γεωργία είναι το λίκνο των πρώτων Ευρωπαίων, θα έλεγα» επισημαίνει ο καθηγητής.
Οι άνθρωποι του Ντμανίσι ήταν καλοί δρομείς, είχαν πολύ μικρότερο εγκέφαλο από τον Χόμο ερέκτους και μικρότερο ύψος (1,44 με 1,5 μ.)

«Πριν από τα ευρήματά μας, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική σχεδόν πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, ότι είχαν ήδη εξελιγμένα λίθινα εργαλεία, και ότι η σωματική τους ανατομία ήταν αρκετά αναπτυγμένη ως προς την εγκεφαλική χωρητικότητα και τις αναλογίες των άκρων. Αυτό όμως που βρίσκουμε είναι κάπως διαφορετικό» παρατηρεί ο Λορντκιπάνιτζε.

«Οι ανθρωπίδες του Ντμανίσι είναι οι πιο πρώιμοι εκπρόσωποι του είδους μας -Χόμο- έξω από την Αφρική και αντιπροσωπεύουν τον πιο πρώιμο πληθυσμό του είδους Χόμο ερέκτους». Το ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι εάν ο Χόμο ερέκτους προήλθε από την Αφρική ή την Ευρασία, κι αν από την Ευρασία είχαμε και αντίστροφα μεταναστεύσεις. «Η ιδέα έμοιαζε αρκετά χαζή πριν από μερικά χρόνια, αλλά σήμερα δεν μοιάζει και τόσο χαζή».
Το μοναδικό ανθρώπινο απολίθωμα που χρονολογείται πριν από τα ευρήματα του Ντμανίσι είναι ο Χόμο χάμπιλις, που βρέθηκε στην Αφρική, χρησιμοποιούσε απλά λίθινα εργαλεία και χρονολογείται περίπου πριν από 2,5 έως 1,6 εκατομμύρια χρόνια.

ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ
Φαίνεται -από τα κάτω άκρα τους και τα οστά της κνήμης -πως οι άνθρωποι του Ντμανίσι ήταν πολύ καλοί δρομείς. Οι βραχίονές τους κινούνταν διαφορετικά από τους δικούς μας και είχαν πάρα πολύ μικρούς εγκεφάλους συγκριτικά με τους δικούς μας. «Παρ όλα αυτά είχαν εκλεπτυσμένα εργαλεία και υψηλή κοινωνική και νοητική ανάπτυξη» λέει ο καθηγητής. Για παράδειγμα, ένα από τα πέντε κρανία ανήκει σε άνθρωπο που φαίνεται να έχει επιβιώσει για πάρα πολλά χρόνια χωρίς καθόλου δόντια. Αυτό δείχνει ένα είδος κοινωνικής οργάνωσης βασισμένης σε αμοιβαία φροντίδα, τονίζει ο Λορντκιπάνιτζε μιλώντας στο Φεστιβάλ Επιστημών της Βρετανίας.

periergaa.blogspot.com

Advertisements

2 thoughts on “ΈΝΑ ΚΡΑΝΊΟ ΑΡΚΕΊ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΆΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ!!!

 1. Hi Maria,
  found your wordpress website when googling Samos for interesting people to interview during my stay there in June this summer. I am planning to write an article about Samos for a travel magazine. Would like to interview and visit some different people on the island.
  An artist, a wine farmer, an eco-friendly restaurant/hotel and maybe some more. Wondering if you would be interested in meeting me for an interview – maybe an hour or so – during my stay in Samos. I will be there with my husband + children for one week at the end of June.
  Please contact me if this sounds interesting to you.

  I am by the way working as an artist and writer.

  Thanks and regards,

  Linda Ekegren
  linda.ekegren@gmail.com
  http://www.lindasweden.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s