Ενεργοί Πολίτες Δυτικής Σάμου Active Citizens Society West of Samos Ιsland

poisoned-dog.jpg   pdog3.jpg   pdog1.jpg

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Τα αδέσποτα ζώα και εμείς

(υπεύθυνος επικοινωνίας για το θέμα ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΑΣ, τηλέφωνο 6976135135)

Από αυτή την εβδομάδα λειτουργεί κανονικά ο χώρος σε περιοχή του Καρλοβάσου, που βρέθηκε με πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών Δυτικής Σάμου, προκειμένου να συγκεντρώνονται τα αδέσποτα ζώα του Καρλοβάσου και να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες τους. Τα ζώα (τριάντα σήμερα τον αριθμό) αυτά, κυκλοφορούν ελεύθερα στο γήπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από φιλόζωο συμπολίτη μας και δεν δείχνουν για την ώρα τάσεις φυγής από τον χώρο, αφού η διατροφή τους είναι εξασφαλισμένη.

Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε μήνες πριν, αποσκοπεί αφ’ ενός στην προστασία των ζώων αυτών, που χωρίς δική τους ευθύνη διαβιούν σε εχθρικό και δυσμενές γι’ αυτά περιβάλλον (τροχοφόρα, εχθρότητα συνανθρώπων μας που δεν δείχνουν ευαισθησία στη ζωή άλλων ειδών, αδυναμία εξεύρεσης τροφής) και αφ’ ετέρου στην αποφυγή προβλημάτων (ατυχήματα ή και επιθέσεις σε ανθρώπους, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων κ.λ.π.).

Για να λειτουργήσει άψογα ο άτυπος αυτός χώρος που διατέθηκε, απαιτούνται πολλές βελτιώσεις (διαμόρφωση του εδάφους για την αποφυγή στάσιμων νερών, δημιουργία και τοποθέτηση σκιάστρων και στεγάσρων –πλησιάζει καλοκαίρι-, εργασίες για περίφραξη του χώρου και κτηνιατρική παρακολούθηση των ζώων, αφού τα περισσότερα από αυτά ούτε τα πιο αναγκαία εμβόλια δεν έχουν κάνει.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας των Ενεργών Πολιτών Δυτικής Σάμου, πέρα από τα όσα ήδη περιγράφηκαν, είναι να εκδηλωθεί η ευαισθησία από σημαντική μερίδα συμπολιτών μας, ώστε να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο ένα κοινωνικό σύμπτωμα με τις απανωτές δηλητηριάσεις αδέσποτων (και όχι μόνο) ζώων που συμβαίνουν σε όλη τη Σάμο, αλλά και στην Ικαρία, σύμφωνα με τις καταγγελίες που όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν, που εκθέτει τον ίδιο τον Πολιτισμό μας και να επιλυθεί παράλληλα ένα πρόβλημα.

Για τη λύση του προβλήματος καλούμε τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας να συνδράμουν σε είδη διατροφής για τα ζώα αυτά, τις επιχειρήσεις εστίασης να συλλέγουν τα αποφάγια και να μας τα δίνουν και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις πώλησης ειδών διατροφής να μας αφήσουν να δημιουργήσουμε ένα μικρό χώρο στο κατάστημά τους, όπου οι συμπολίτες μας πέρα από την ενημέρωσή τους να μπορούν να αφήνουν είδη διατροφής ζώων. Υπεύθυνος από τους Ενεργούς Πολίτες Δυτικής Σάμου στον τομέα αυτό είναι ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΑΣ και μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει μαζί του στο τηλέφωνο 6976135135.

Παράλληλα θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ θα πάρουν την πρωτοβουλία που τους παρέχει ο νομοθέτης, προκειμένου να εξασφαλιστούν θεσμοθετημένα κονδύλια, χωρίς οι ίδιοι οι φορείς να συμβάλλουν οικονομικά, ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η υποδομή που χρειάζεται ένας χώρος υποδοχής, στέγασης και σίτισης αδέσποτων ζώων. Θεωρούμε ακόμη υποχρέωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, να θεωρήσει καθήκον της την κτηνιατρική παρακολούθηση των ζώων, κάνοντας τις σχετικές υποδείξεις στις υπό την εποπτεία της αρμόδιες γι’ αυτό υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα είναι ώρα (μια και οι δηλητηριάσεις ζώων οφείλονται κατά κόρον σε χρήση γεωργικών φαρμάκων) να καθιερωθεί και στη χώρα μας συνταγολόγιο για την προμήθεια και χρήση τους, όπως σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη θεσμοθετημένη, προκειμένου να αποφεύγονται πράξεις πολύ ταπεινών ελατηρίων, που ως θύματά τους δεν έχουν μόνο αδέσποτα ζώα (η τροφική αλυσίδα δεν γνωρίζει σύνορα), αλλά όπως έδειξε πρόσφατο συμβάν στην Κρήτη με τη δηλητηρίαση δυο παιδιών από έκθετο σε χώρο σπιτιού γεωργικό φάρμακο, το πρόβλημα μπορεί να χτυπήσει και την ίδια την αυλή τους.

Leave a comment